1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

Предстои отбелязване на важен ден от природозащитния календар – Световния ден на водата – 22 март. Световният ден отчита важността на водата и насочва вниманието към хората, живеещи без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Предвид извънредното положение в нашата страна РИОСВ – Велико Търново няма да проведе традиционните инициативи с деца, ученици и експерти. Надяваме се да имаме възможност за съвместни дейности за Деня на Земята и Световния ден на околната среда.

За 22 март предлагаме възможност за запознаване онлайн с резултати от две наши предишни инициативи „Водата в песни и стихове“ и „52 послания за водата“. Инициативи с ученици, които показват отношение, отговорност, загриженост към опазване на водата, умения за общуване на роден и чужд език, за учене, творчески умения, обществени и граждански компетентности, инициативност. На страницата ни в интернет е публикувана информация за тях.

„Водата в песни и стихове“https://www.riosvt.org/campaign-water/

С инициативата се обръща внимание на водата като жизненоважен природен ресурс, но от гледна точка на литературата и музиката. Читателите могат да се запознаят със 115 стихотворения за водата, събрани от около 220 ученици от ІІ до ХІ клас. Стихотворенията са на български, английски, руски и други езици, на повече от 90 автора. Ученици от СУ „Ангел Каралийчев“, Стражица, ОУ „Васил Левски“, Плачковци и СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново са представили 39 авторски стихотворни творби. Публикувани са текстовете на 43 песни (български народни и популярни и една песен на руски език), две гатанки и четири разказа.

„52 послания за водата“ https://www.riosvt.org/news/news28022018/

Послания, факти, рисунки, презентации, посветени на Световния ден на водата, са представени от ученици от великотърновските училища ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Димитър Благоев“ и СУ „Емилиян Станев. Те са включени в книжката “52 послания за водата”, чиито пълен текст може да намерите тук. Видеоклип за водата са заснели учениците от ОУ „Димитър Благоев“. Клипът може да видите тук.

Световният ден на водата 2020 поставя темата за водата и изменението на климата и неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилната употреба  на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. Информация за кампанията е публикувана на Интернет страницата на ООН (UN-water) www.worldwaterday.org и социалните медии – www.worldwaterday.org/2020-home/share/social-media-resources

Допълнителна информация на български език може да прочетете в приложените файлове:

Водата и климатичните изменения

Световен ден на водата ‘2020: Наръчник

Да не забравяме, че Водата е най-ценният ни ресурс – трябва да я използваме по-отговорно. Изберете своето действие днес:

💧 Вземете петминутен душ.

💧 Изберете растително меню.

💧 Изключете електрическите уреди, оставени на „спящ режим“.

💧 Не изхвърляйте годна за консумация храна.

💧 Пазарувайте устойчиво.

Работа при нас
Language:
  • Български
  • English
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015
Екологично образование
Национална кампания