1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

РИОСВ – Велико Търново посреща деца от две великотърновски занимални „Алианс Лингва“ и „Мечо Пух“ за представяне на река Дунав и нейното биологично разнообразие. По този начин ще бъде отбелязан наближаващия Ден на река Дунав на 29 юни. Подготвени са презентация за реката, задачи за самостоятелна работа и рисуване, кратки филми за интересни птици и животни. Децата ще имат възможност да видят Червената книга на България със защитените видове растения, гъби, животни и местообитания.

Денят на река Дунав се отбелязва на 29 юни по инициатива на Международната комисия за защита на река Дунав. На тази дата е подписана Конвенцията за защита на река Дунав от всички страни в басейна на реката.

Денят на Дунав цели да:

  •       засили усещането на жителите, че споделят един речен басейн и следователно са зависими от него и помежду си.
  •       представи река Дунав като естествена и историческа връзка между народите в Европа.
  •       вдъхнови и предизвика дейности за поддържането и подобряването на качеството на екосистемите в Дунавския басейн.
  •       осигури информация на обществеността за протичащите процеси в управлението на водите, както се изисква от Рамковата директива за водите на Европейския съюз.

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 км ² и включва 19 страни, което го прави обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до румънско-украинската делта, реката изминава над 2845 км, свързвайки 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Реката е източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Тя е връзка между европейските страни и обединява различни езици, култури и истории. Басейнът на река Дунав се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015