1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

Поводът за срещите е отбелязването на Деня на река Дунав – 29 юни. Днес предстои посещение на деца от лятна занималня „Алианс“, а следващата седмица – на занималня „Интелекти“. Децата ще получат информация за река Дунав, нейното международно значение, състоянието ѝ и мерки за нейното опазване. Ще бъдат представени характерни видове птици и местообитания в речния басейн.

Традиционно, РИОСВ организира инициативи с ученици от Свищов – пленер,  посещение на ГПСОВ – Свищов, вземане на проби и анализ на водата от Дунав, а тази година ще представи темата и пред деца от Велико Търново.

За първи път Деня на река Дунав се отбелязва на 29 юни 2004 г. по инициатива на Международната комисия за защита на река Дунав. Тогава се отбелязва и 10-годишнината от подписването на Конвенцията за защита на река Дунав от всички страни в басейна на река Дунав. Тази година ще премине под надслов “Бъди активен за по-здрав Дунав!”

Денят на Дунав изразява споделеното желание и отговорност да защитаваме нашия ценен ресурс, независимо от различните култури и истории, да използваме и защитаваме реката, да оценяваме и да се любуваме на множеството растителни и животински видове в нейния басейн, и да си сътрудничим в името на обща кауза.

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Дунавският басейн има важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 км ² и включва 19 страни, което го прави обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до румънско-украинската делта, реката изминава над 2845 км, свързвайки 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Реката е източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реката е връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Тя е от голямо значение за европейската дива природа. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015