1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

РИОСВ – Велико Търново наложи принудителна административна мярка (ПАМ): ,,спиране производствената дейност на котлоагрегат ЕПГ ст. №2 с мощност 23 МW, работещ на гориво – въглища“ на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД. Заповедта е връчена на заместник-директора и упълномощено лице на дружеството.

В изпълнение на заповедта за ПАМ, днес се извърши пломбиране на съоръженията към котлоагрегата. Присъства представител на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД и заместник-областният управител на област Габрово Андрей Николов, след писмено уведомление от оператора, че котлоагрегатът е изведен от експлоатация.

Срокът на действие на мярката е до констатация от РИОСВ – Велико Търново, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която е разположен и се експлоатира котлоагрегат ЕПГ ст. №2 на гориво въглища.

Принудителната мярка се налага след постъпили множество сигнали за прах и миризми от дейността на дружеството от началото на 2023 г. до настоящия момент. Въпреки предприетите от контролния орган процесуални действия, в т.ч. налагане на административни наказания и издаване на задължителни предписания, е очевидно системното неспазване на законодателството по околна среда от страна на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД и неглижиране на поетите от самото дружество ангажименти. Поради тази причина РИОСВ счита, че неорганизираното изпускане на емисии в атмосферния въздух от сградата, в която е разположен котлоагрегат ЕПГ ст. №2, може да бъде преустановено единствено чрез спиране работата котлоагрегата до предприемане на достатъчни и ефективни мерки за подобряване на техническото състояния на сградата, в която същият е монтиран и се експлоатира.

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015