1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени три вековни дървета от вида полски ясен (Fraxinus angustifolia/oxycarpa).

Намират се на улица „Свети Княз Борис I“ в град Горна Оряховица. „Вековните дървета не са само връзка между поколенията, те са и своеобразни екосистеми. Дърветата са белите дробове на природата и имат огромно значение за въздуха, който дишаме“, изтъкна министър Сандов и призова местните власти и гражданите да идентифицират вековни дървета, за да се направи проучване и да бъдат обявени за защитени.

Дърветата са в добро състояние, на около 120 години, с височина 12 метра и обиколка на ствола между 3,60 и 4,20 метра. Предложението за защита на трите полски ясена е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември.

Със заповедта на министъра се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Навременната и организирана защита на дървета в урбанизираните територии е един от приоритетите на МОСВ, с което се цели повишаване на общественото съзнание и институционална грижа за опазване на зелена среда в населените места на страната.

На обявяването присъстваха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и директорът на РИОСВ – Велико Търново Цонка Христова.

В отговор на журналистически въпрос министър Сандов каза, че инвестиционното намерение за кариера в района на село Самоводене е на много ранен етап и тепърва предстои да се стигне до процедура. Той заяви, че има добра комуникация с гражданското общество и по-късно се срещна с представители на Инициативния комитет “Не на кариери край Самоводене“. Те представиха на министъра данните си за инвестиционното намерение и споделиха своите притеснения.

По отношение на друг въпрос, свързан с инвестиционно намерение край село Върбовка, министър Сандов заяви, че РИОСВ – Велико Търново има оперативна самостоятелност. „Аз като министър все още нямам пряко въздействие върху този казус. Бих имал след произнасянето на РИОСВ. Това, което е важно да кажа по въпроса, е, че е проведен местен референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде отчетено“, каза още министър Сандов. Той добави, че когато се говори за реализиране на определено инвестиционно намерение, мнението на местното население трябва да бъде взето предвид.

 

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015