1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

На 29 юни страните от басейна на река Дунав отбелязват Деня на Дунав. От извора до делтата, реката преминава през Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна. Дунавският басейн заема площ от 817 000 км², които се простират в 19 европейски държави, като по този начин свързва 81 милиона души по своето протежение от 2859 км. и обединява различни езици, култури и истории. Басейнът се отличава с голямо разнообразие на екосистеми и местообитания на растителни и животински видове.

Кампанията за Деня на Дунав има за цел да насърчи живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване. С многообразие от инициативи се показва жизненоважната роля на реката и нейните притоци и връзката на живеещите в речния басейн с реката.

РИОСВ – Велико Търново подреди изложба с рисунки, представящи поречието на река Дунав и неговото биологично разнообразие на партера на инспекцията. Посетителите могат да разгледат творбите на учениците от X клас специалност „Интериорен дизайн“ и X клас специалност „Архитектурна реставрация и геодезия“ на ПГСАГ „Ангел Попов“, гр. Велико Търново, изобразяващи животински видове като дунавски сом, белоока потапница, лисица. Включени са и дунавски пейзажи на ученици от СУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов, изработени в предишно издание на кампанията за Деня на Дунав.

За поредна година български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и насърчава децата да погледат отблизо местната река, да разсъждават върху това, какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството, фотография или видео. Състезанието се провежда на две нива: национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор е 31 октомври 2024 г. Подробна информация за Danube Art Master е публикувана тук.

 

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015