1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

През март 2024 г. от експертите на РИОСВ – Велико Търново са извършени 78 проверки на 76 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области. От тях 53 са планирани проверки и 25 извънредни. В рамките на осъществения контрол са издадени 13 предписания.

През периода са съставени 3 акта за установени административни нарушения на Закона за управление на отпадъците – за неизпълнение на дадени предписания за представяне на информация и документи в РИОСВ и за съхраняване на отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства и компоненти от тях в стопанисвани от физически лица имоти, без да са изпълнили задължението си да ги предадат на площадка за събиране и съхраняване или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

Издадени са три наказателни постановления на обща стойност 7 000 лв. Сключено е едно споразумение по ЗАНН, между наказващия орган и нарушителя, на стойност 980 лв. Не са налагани санкции.

Наложени са принудителни административни мерки на две дружества: спиране на производствената дейност на парен котел на гориво слънчогледова люспа на „Олива“ АД, гр. София – предприятие в гр. Полски Тръмбеш и спиране добива на инертни материали от речното легло на река Дунав в границите на защитена зона BG0002018 „Остров Вардим“ в землището на с. Вардим, общ. Свищов, извършвано от ЕТ „КАЛИ 89 – РУМЕН РОМАНОВ“,  гр. Велико Търново.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 6259,43 лв. От получените суми 5007,53 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Свищов (1600 лв.), Община Велико Търново (1600 лв.) и Община Полски Тръмбеш (1008,81 лв.).

Кратко обобщение по отношение на постигнат ефект спрямо околната среда и обществеността от осъществената контролна дейност

През месеца са почистени нерегламентирани сметища в землищата на с.  Върбовка, общ. Павликени, с. Арбанаси и с. Балван, общ. Велико Търново и с. Раданово, общ. Полски Тръмбещ и в землището на град Габрово.

Преустановено е изпускането на емисии прах и въглероден оксид в атмосферния въздух над нормите за допустими емисии от предприятие в гр. Полски Тръмбеш чрез пломбиране на котлоагрегата. Преустановен е добива на инертни материали от речното легло на река Дунав в землището на с. Вардим, общ. Свищов с цел предотвратяване увреждането на част от защитена зона BG0002018 „Остров Вардим“.

През март граждани са сигнализирали най-често за замърсени с отпадъци терени, за замърсяване на въздуха и водите.

По отношение на сигнал за замърсяване на река Янтра в района на „Кроношпан България“ ЕООД в град Велико Търново на 01.03.2024 г., „ВиК Йовковци“ ООД информира, че помътняването на река Янтра в посочената зона е вследствие на извършване на изкопни дейности по отстраняване на авария на главна деривация за града.

При проверка за изхвърляне на отпадъци в дерето в с. Мерданя, общ. Лясковец е установено, че количеството растителни отпадъци ще бъдат почистени от кметството, като на мястото ще бъде поставена табела, забраняваща изхвърлянето на отпадъци. Сигналът за замърсени терени с отпадъци в с. Буря, общ. Севлиево е изпратен на Община Севлиево за предприемане на действия по компетентност. Предстои проверка по сигнал за изхвърляне на строителни отпадъци на нерегламентирани за целта места в с. Миндя, общ. Велико Търново.

Проверени са четири дружества във връзка със сигнал за постъпване на силно замърсени води чрез градската канализация в РПСОВ – Горна Оряховица и сигнал за силна миризма на боя в р. Сивек до РЕМО „Етъра“, гр. Габрово. При първия сигнал е констатиран инцидентен разлив на измивни  води от дейността на едно от предприятията, работещи в гр. Горна Оряховица. Дружеството незабавно е предприело действия за ограничаването му и недопускане на следващи разливи. По втория сигнал е извършен обход на река Сивек, преминаваща през производствените площадки на две предприятия и са взети проби води от РЛ, резултатите от които все още не са представени в РИОСВ. Визуално е установено наличие на маслен филм и силна миризма на нефтопродукти. При обхода на предприятията не е констатирано същите да са нарушители. Евентуална причина за замърсяването на речното легло е разлив извършен в шахта, намираща се на пътното платно между административната сграда и производствените терени на двете дружества. Същият е общински и се използва за паркинг на множество товарни автомобили и автобуси. Ще бъде дадено предписание на Община Габрово за преустановяване на нерегламентирано паркиране, с цел недопускане на последващи замърсявания на река Сивек в този район на гр. Габрово.

Сигнал за шум от охладителна система в стара болница в гр. Велико Търново е изпратен на РЗИ-Велико Търново за извършване на проверка по компетентност.

През отчетния период не са постъпвали сигнали за птици в безпомощно състояние.

 

 

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015